eerste lagen print goed, daarna bros?

Show hier resultaten, projecten en vooruitgang van je 3D prints
my_fiero
Berichten: 51
Lid geworden op: 22 jan 2021, 20:10
Contacteer:

eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door my_fiero » 08 jan 2022, 09:54

Hallo,

printen gaat prima, maar toch vanacht een foute print.
Ik heb niets veranderd aan de printer na de laatste print.
ook de instellingen zijn gelijk gebleven.

De print begint prima, maar na een aantal lagen gaat de print ineens heel luchtig worden (bros)

Afbeelding

Afbeelding

Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?

De nozzel is niet verstopt, want als ik de print opnieuw start zijn de eerste lagen weer gewoon goed

ik ben nu met (alleen) de temperatuur van het printen aan het wisselen.
in de hoop dat het probleem over is

René
Berichten: 1498
Lid geworden op: 04 jan 2020, 20:23
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door René » 08 jan 2022, 10:22

Open deur antwoord.
Kan het filament makkelijk van de spoel afrollen.
Misschien zit er op de spoel een gekruiste wikkeling
waardoor het vastloopt.

Zit er nog genoeg druk op de extruder aandruk arm.
Creality Ender3P - En bezig met de bouw van een ????
Als je Ender hotend het niet meer doet, Reparatie

Let's create something awesome
René

my_fiero
Berichten: 51
Lid geworden op: 22 jan 2021, 20:10
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door my_fiero » 08 jan 2022, 10:36

de toevoer is geen probleem.
Anders zou het als ik opnieuw print meteen fout moeten gaan.
en dat is niet het geval.

René
Berichten: 1498
Lid geworden op: 04 jan 2020, 20:23
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door René » 08 jan 2022, 10:41

Dan kun je die in ieder geval afstrepen.
Creality Ender3P - En bezig met de bouw van een ????
Als je Ender hotend het niet meer doet, Reparatie

Let's create something awesome
René

3drob
Berichten: 1855
Lid geworden op: 22 mei 2013, 13:08
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door 3drob » 08 jan 2022, 11:41

Hallo topic starter,

Apart wel!
Als het echt geen ardware probleem is.
( alles gecontroleerd? )
Dan dus software, Hoe doe je alles?
Staat ie direct van de PC te printen? ( slaapstand misschien )
Een instelling misschien, ben er al een tijdje uit maar werk je met Cura?
Daar kun je instellen dat er per laag iets moet veranderen
Daar kun je PER LAAG instellingen mee veranderen staat daar niets fout?
HMMMmmmm wat kun je nog meer verzinnen,………..
Voeding misschien niet goed? Stabiele voeding? ( ff meten of daar niets fout gaat )
Kontakten allemaal goed?
Mechanisch loopt er niet iets aan? Na verloop van tijd… je weet maar nooit.
Je zegt niet verstopt,
dat kan maar na een tijdje als alles warm word/is kunnen dingen veranderen he!!!
Even de extruder deels uit elkaar halen kan nooit geen kwaad
Cold-end aandrijving de extruder naar nozzle alles goed kontroleren…
Geen scheurtjes in….kuntstof van… aandrijving?
Niets verbrand IN de extruder? PTFE tubbe/buis? ( ik noem maar wat op! )

Tis best een moeilijke waar je mee aankomt!
Als je het gevonden hebt, dan graan hier weer een terugkoppeling?

HEEL veel succes met het probleem!
Rob
ik print met: DIY Prusa i3 - Cura - PLA - temp rond de: 215 / 54

my_fiero
Berichten: 51
Lid geworden op: 22 jan 2021, 20:10
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door my_fiero » 08 jan 2022, 14:53

Natuurlijk als ik de oplossing heb gevonden zal ik die delen :lol:

ik heb nogmaals geprint alleen de temp naar 240 gezet (dat is wel hoog voor PLA)
het gaat iets beter maar nog steeds de zelfde symptonen

Afbeelding

Hij blijft al iets langer goed? je ziet dat er nu meer lagen goed zijn.

Ja ik gebruik cura, en andere prints met ander PLA gaan goed.
Dus ik moet het zoeken in de temp of PLA denk ik dan.
Hij is nu opnieuw aan het printen met een andere PLA (goud), nog wel op een hoge temp, maar dat pas ik later wel aan.
eerst kijken wat er nu gebeurt.

Zou deze fout kunnen komen als het PLA al wat ouder is?

René
Berichten: 1498
Lid geworden op: 04 jan 2020, 20:23
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door René » 08 jan 2022, 14:58

Of het aan de ouderdom van je pla ligt weet ik niet.
Mijn oudste rol is +/- 2 jaar en print nog net zo goed als mij laatst gekochte rol.
Heeft denk ik meer met het merk en/of het opslaan van de PLA te maken.
240 graden is voor PLA te hoog.
205 graden werkt voor de meeste merken prima.

Je probeert nu met een lapmiddel het probleem op te lossen denk ik.
Creality Ender3P - En bezig met de bouw van een ????
Als je Ender hotend het niet meer doet, Reparatie

Let's create something awesome
René

bnagy
Berichten: 454
Lid geworden op: 24 jun 2020, 10:22
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door bnagy » 08 jan 2022, 15:47

Aan de hele rij vragen die voor mij al gesteld zijn heb ik er ook nog een paar toe te voegen:
Gebeurd ditzelfde euvel met een ander bestand?
Waar komt dit bestand vandaan?
Zelf getekend? Van internet? Is het een al bestaand gcode-bestand, of heb je het zelf gesliced?
Want wat je van internet haalt kan soms bagger zijn.
Heb je dit object al eens goed geprint voordat het fout ging?
Zo niet, gaat het altijd fout op hetzelfde punt?
Zo ja, dan kun je met redelijke waarschijnlijkheid aannemen dat je bestand goed is.
Hoe oud is het SD-kaartje dat je gebruikt? Het meegeleverde SD-kaartje is van niet al te goede kwaliteit, heb je al een ander (beter!) SD-kaartje geprobeerd?
En om het rijtje af te sluiten: wat doet je ventilator tijdens het printen? Valt deze misschien op een bepaald punt stil?

Geef de moed niet op. Een foute print wordt vaak door iets heel kleins veroorzaakt. Maar uitvinden wat het dan precies is, is soms veel werk.
Werk systematisch, verander maar 1 ding tegelijk en schrijf op wat je hebt gewijzigd (zowel hardware matig als in de slicer). Zo kun je altijd terug naar de uitgangspositie.

Succes!
Groeten van Barbara

2x Ender 3, Cura 4.6.1, Tinkercad
(Elegoo Mars Pro, Chitubox 1.7.0) verkocht

Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 3948
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door Rob52 » 08 jan 2022, 15:54

Wat de oorzaak is kan ik zo ook niet zeggen. Maar duidelijk is wel dat het geen voldoende doorvoer van filament is. En dat kan vele oorzaken hebben. Als het telkens op dezelfde hoogte gebeurt dan kun je eens kijken of het ergens een slecht contact is of dat de toevoer op die hoogte ergens klem komt te zitten of teveel weerstand ondervindt.
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anycubic Kossel L P
* Two Trees Sapphire Plus

Citeer a.u.b. alleen als het echt nodig is en antwoord normaal met de knop PLAATS REACTIE.
Meer weten over citeren, quoten en antwoorden? Klik HIER.

Gebruikersavatar
Zappa
Berichten: 339
Lid geworden op: 08 nov 2019, 16:29
Contacteer:

Re: eerste lagen print goed, daarna bros?

Bericht door Zappa » 08 jan 2022, 16:33

Mijn 2 centen: Wat zijn de instellingen voor de retractie?
Ik heb in het verleden wel eens een vergelijkbaar probleem gehad, weliswaar met flex filament maar het effect was vergelijkbaar. Ik had destijds de retractie te hoog staan. Die stond op 4mm en dat was voor dat flex materiaal te veel. In het begin werkt het wel en de eerste lagen zagen er goed uit. Maar door de hoge retractie werd het filament al te zacht in de heat break. Dat zorgde niet meteen voor een hele blokkade, maar wel deels. Daardoor kwam er nog wel filament uit de nozzle, maar verre van constant, meer met horten en stoten. Op een gegeven moment was het dan helemaal afgelopen en stond de printer in de lucht te printen. Het effect op het geprinte object was vergelijkbaar met wat ik op jouw foto's zie.
Printer 1: Wanhao Duplicator i3+
Printer 2: ToRo mkI (Wanhao D9 400)
Printer 3: Prusa MK3S+
Filament: 123-3d, AprintaPro, FilamentWorld, Fillamentum, FormFutura, Innofil, Polymaker, PrimaCreator, ProtoPasta.
SW: Fusion360, S3D, PrusaSlicer

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast