Icarus3D driver vraagje

Vragen over het gebruik van de printer, toepassingen etc.
Icarus3D
Berichten: 10
Lid geworden op: 01 jan 2022, 22:32
Contacteer:

Icarus3D driver vraagje

Bericht door Icarus3D » 12 jan 2022, 22:03

Okee, zoals ik al eerder in mijn voorsteltopic meldde heb ik een Icarus3D M2 printer gekregen van mijn broer, inclusief kabels en ABS en PLA filament. Mechanisch waren er een paar kleine dingetjes die ik kon verhelpen, maar de software ontbreekt. De handleiding is zonder al te veel moeite op internet te vinden.
Ik ga beginnen met PLA als printmateriaal, ABS komt later wel wanneer ik beter kan ventileren tijdens het printen.

Mijn stappenplan voor de printer toen ik hem kreeg:
1. mechanisch in orde maken. Een van de askoppelingen van de Z-as had een flinke dreun gehad en was uitgerekt, die heb ik een heel stuk terug kunnen forceren. Verder hing de X-motor los, die heb ik met iets langere boutjes vastgezet.
2. Communicatie met de laptop voor elkaar krijgen. Software om de print voor te bereiden en aan te sturen is voldoende voor handen, maar wanneer ik de printer met de meegeleverde kabel met de laptop verbind krijg ik geen verbinding.
3. Het bed afstellen. Kan ook terwijl ik de software zoek. Zoals ik al vermeld in mijn voorsteltopic zal ik het eerst met dik karton doen, dan dun karton en vervolgens met papier. Het kan maar gebeurd zijn. ;)
4. Wanneer ik de printer vanaf de laptop aan kan sturen testen of alle assen reageren zoals verwacht.
5. Eerste testprint maken. Dat zal een eenvoudige modelletje zijn om te kijken hoe alles reageert. Daarna ga ik verder testen en langzaam de moeilijkheidsgraad opvoeren.
6. Wanneer alles vanaf de laptop goed draait ga ik kijken of inderdaad het printen vanaf een sd-kaartje werkt. Map aanmaken met de naam FIRSTPRINT, daar de te printen gcode in, printer aanzetten en wachten tot het klaar is.

Even de anatomie van de rollator / printer. Het frame is een open source frame, zoals ook in Prusa I2. Klaarblijkelijk een Mendel kloon. Het printerbed heeft een glazen beschermplaat, momenteel met kapton beschermlaag. Onderin de printer hangt een standaard voeding, aan de zijkant hangt een Melzi Ardentissimo bordje. Reeds geprobeerd: het wordt niet standaard door Windows 10 herkend.
Specificaties van het bordje staan op https://reprap.org/wiki/Melzi . Tevens waren de drivers op https://ftdichip.com/document/installation-guides/ voorbij gekomen, die staan op de reservelijst. Daar ga ik beter in duiken en testen. Wanneer iemand mij gerichte tips kan geven houd ik me aanbevolen.

Verder aanbevolen software is https://www.pronterface.com , als ik het zo snel goed zie een zeer compleet pakket voor 3D printen.

Maar even de samenvatting en mijn vraag: ik ben op zoek naar de driver om de laptop te laten communiceren met de printer. En mocht iemand per ongeluk de CD met drivers hebben liggen zou makkelijk zijn, de site van Icarus3D is uit de lucht.

René
Berichten: 1498
Lid geworden op: 04 jan 2020, 20:23
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door René » 12 jan 2022, 22:35

Als het goed is zit de FT232RL chip op het melzi bordje.
Hiervoor kun je de volgende driver gebruiken.

https://nytrngsecure.com/ftdi/ft232rl-ftdi-usb-p7bq0zv/
Creality Ender3P - En bezig met de bouw van een ????
Als je Ender hotend het niet meer doet, Reparatie

Let's create something awesome
René

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 1566
Lid geworden op: 27 jun 2017, 11:49
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door hardy » 13 jan 2022, 09:57

En als hij pech heeft zit er op dat oude ding geen originele ftdi chip, ;), daar waren destijds problemen mee en werden ook door diverse officiële fabrikanten ingezet.
https://www.youtube.com/watch?v=eU66as4Bbds
https://www.reddit.com/r/arduino/commen ... rt_driver/

Gebruikersavatar
PrintEngineer
Berichten: 1357
Lid geworden op: 03 jan 2020, 13:32
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door PrintEngineer » 13 jan 2022, 11:39

De TS zou even op het bordje kunnen kijken welk type communicatie chip erop zit. Daar is meestal wel een vergrootglas o.i.d. voor nodig om het af te kunnen lezen, maar dan heb je wel zekerheid over de gebruikte chip. En omdat het oud spul is kan het zomaar zijn dat je de USB communicatie met een jumpertje in-/actief kunt maken. Overigens is dat bij sommige moderne bordjes nog steeds zo. Het aansturen vanuit Windows zou ik heroverwegen, gezien de problemen die je ermee kunt krijgen. Maar goed, daar wordt hier op het forum regelmatig voor gewaarschuwd en blijft het printen van een SD kaart de meest betrouwbare optie
Permanently working on the CTC A13 special
On the waiting list - Orcabot v0.43

Gebruikersavatar
Puffeltje
Berichten: 133
Lid geworden op: 13 aug 2020, 22:35
Locatie: Beverwijk
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door Puffeltje » 13 jan 2022, 13:20

ja Hardy, daar heb je een punt: de drivers herkende of er een orginele FTDI-chip gebruikt werd. Zo niet, dan werd de chip onklaar gemaakt. Daar is een hele rel over geweest omdat de apparatuur met illegale FTDI-chips onbruikbaar werden.
Tis niet te hopen dat het hier ook mogelijk gaat om een onklaar gemaakte chip.
Er zijn 10 soorten mensen: De ene kan binair tellen en de ander niet.

Ender 5 Plus (met verlaagde bovenbalk) - SKR 1.4 turbo - TFT35 E3 V3.0 - TMC2209 - BLTouch - G10 printbed - Beverwijk

René
Berichten: 1498
Lid geworden op: 04 jan 2020, 20:23
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door René » 13 jan 2022, 13:37

Maar z'n chip is weer aan de praat te krijgen volgens de volgende link.

https://hackaday.com/2015/02/08/unbrick ... ftdi-chip/
Creality Ender3P - En bezig met de bouw van een ????
Als je Ender hotend het niet meer doet, Reparatie

Let's create something awesome
René

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 1566
Lid geworden op: 27 jun 2017, 11:49
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door hardy » 13 jan 2022, 14:19

Het is inderdaad wel mogelijk en het zou mij ook nog wel lukken, maar je moet dan wel wat programeer kennis en de betreffende tools ervoor hebben en ik weet niet of dat hier voldoende aanwezig is, ik zelf zou er gewoon een ander bordje inzetten met een ch340 chip, is veel minder werk en je bent ook nog eens weer bij qua techniek

3drob
Berichten: 1855
Lid geworden op: 22 mei 2013, 13:08
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door 3drob » 13 jan 2022, 16:05

MAAR lieve mensen allemaal?
Kon Icarus3D dan niet gewoon de stekker er in steken?
( ik weet niet welke stekker op dat bordje zit? ) wat is het voor stekkertje?
https://postimg.cc/nMJWR78X
maar stekkertje van af het Melzi Ardentissimo bordje naar USB en gewoon kijken wat ie doet?
Natuurlijk wel een stuur programma als bijvoorbeeld Pronterface op die… PC / Laptop :
https://www.pronterface.com/
Gaat dat misschien dan niet?

VrGr Rob
ik print met: DIY Prusa i3 - Cura - PLA - temp rond de: 215 / 54

Gebruikersavatar
Admin
Site Admin
Berichten: 229
Lid geworden op: 10 feb 2012, 21:17
Locatie: Omgeving Nijmegen, Nederland.
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door Admin » 13 jan 2022, 20:56

Dit was de laatste keer dat ik een topic opschoon vanwege jullie kinderachtige verplaswedstrijdjes.

Ik ben er klaar mee en gooi de volgende keer het hele forum voor een week op slot en voor sommige gebruikers een permaban. Maakt me niet uit wie er gelijk heeft. Dan kunnen jullie verder met haten en zeiken op Twitter of Facebook. Ik heb hier geen tijd voor. Ik ben geen kleuterjuf. Schaam je!


Nu weer ontopic verder
Persona non grata

Icarus3D
Berichten: 10
Lid geworden op: 01 jan 2022, 22:32
Contacteer:

Re: Icarus3D driver vraagje

Bericht door Icarus3D » 13 jan 2022, 20:59

Okee, ik zie een aantal nuttige zaken voorbij komen, die ik een voor een af ga werken. Allen dank voor het meekijken en denken. En sorry als ik niet overal op in ga, ik zal best wat over het hoofd gezien hebben.

Bij gewoon inpluggen en kijken of het bordje herkend wordt werkt helaas niet. Ik heb al een keer gewoon de printer aangezet, kabeltje met mini-USB aangesloten op de laptop en gekeken of de driver herkend werd namelijk. Anders was mijn vraag hier overbodig. ;) Maar ik zit net nog even te kijken: er zit een jumpertje op met pwr-sel, en die zit momenteel niet op de USB. Die ga ik eerst even omzetten, voor ik verder ga met andere dingen. Ik kan op RepRap zo snel niet vinden waar deze jumper voor is eigenlijk.
Overigens ben ik nog een keer door de handleiding heen gekeken en kom daar ergens bij het installeren van de Mac drivers een afbeelding van FDTI tegen, redelijke kans dat dat dus de juiste drivers zijn.

Mij aan de linux helpen kan overigens niet meer, mijn prive laptops draaien veelal linux of dualboot linux / windows. 8-)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Kristofm en 2 gasten