Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Over 3Dprintforum.nl. Gebruik, regels en informatie.
Gebruikersavatar
Admin
Site Admin
Berichten: 229
Lid geworden op: 10 feb 2012, 21:17
Locatie: Omgeving Nijmegen, Nederland.
Contacteer:

Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door Admin » 09 apr 2021, 03:56

Beste forumleden,

Een goedbedoeld bericht van jullie, soms afwezige, en vooral betrokken Adminstrator. Dat is chic voor baas van het forum. Maar dat is ver van de waarheid. Want beste forumleden, jullie zijn de baas. Jullie bepalen wat er besproken wordt. Jullie nemen de sfeer mee die dit forum uniek maakt. Jullie maken dit forum. Maar hoe geweldig dit ook klinkt, het heeft ook nadelen. Jullie zijn ook de baas over wat er hier gebeurt onderling...

Sorry voor de kinderachtige introductie maar ik denk dat het nodig is om sommige leden wakker te schudden. Het 3DPrintforum is een plek waar gelijkgestemden ervaringen met elkaar delen. Klinkt goed. Dat wil niet zeggen dat we ook allemaal met elkaar door één deur kunnen. En dat is prima. Dat is zelfs logisch. Maar dat wil ook niet zeggen dat we elkaar in de haren moeten vliegen als we het oneens zijn.

Dus wat nu? Moet ik het ene lid bannen op verzoek van het ander? Nee. Moet ik iedereen persoonlijk benaderen om onderlinge ruzies op te lossen? Nee dank je! Wat ik wel zou willen, en ik weet zeker dat dit werkt, is dat wanneer het niet "klikt", er gezonde afstand wordt genomen. Laat elkaar met rust, negeer elkaar of probeer juist zelf het initiatief te nemen om de band te verbeteren. Dat is de enige normale manier om dit forum sterker te maken.

Ik hoop dat iedereen zich kan vinden in wat ik duidelijk probeer te maken. Ik denk dat het 3Dprintforum een unieke, groeiende en geweldige plek is waar we ervaring met elkaar kunnen delen. Dat moeten we koesteren.

Nog twee opmerkingen die ik relevant vind:
Een van de eerste forums waar ik heb zelf ooit heb deelgenomen was een fotografie forum. Ik ben daar al snel woest vertrokken (al mijn berichten verwijderd*) omdat mij het leven zuur werd gemaakt door de "harde kern". Het maakte niet uit wat ik deelde. Alles werd afgekraakt en er was altijd een vervelende sfeer van betweters. Mijn grootste angst is dat we hier ook zo met elkaar omgaan. Het idee dat dezelfde sfeer hier zou heersen... verschrikkelijk. Een forum blijft in leven dankzij de harde kern, maar net zo goed door nieuwe leden. Ontvang elk nieuw lid met open armen. Niet iedereen is een specialist op jullie gebied. Gebruikt die mogelijkheid om op een vriendelijke manier iemand wijzer te maken. Want, waarom niet?!

Mijn tweede punt: Het zou niet aan mij of aan een moderator moeten zijn om partij te kiezen. Onze taak is: het forum sturen en overzichtelijk houden. Niet om als politieagent volwassen mensen op hun plek te zetten. Als Admin neem ik het vanzelfsprekend altijd op voor mijn moderator. Zo hoort het. Maar dat neemt niet weg dat ook wij gewoon mensen zijn. En soms ook een wat ongemakkelijke en vooral onpopulaire positie om je in te begeven. Maar zonder Admin en Moderator geen forum. Het is belangrijk werk waar ik alleen maar dankbaar voor kan zijn, vooral als het vrijwillig is.

Het is al laat maar ik vond het belangrijk om dit te delen. Ik hoop dat ik met dit bericht een zetje in de goede richting heb gegeven. Bedankt allemaal voor jullie bijdragen en betrokkenheid. Zonder jullie zou dit forum niet bestaan!

*Wie goed heeft opgelet weet nu waarom dit eerst niet mogelijk was is op dit forum.
Persona non grata

Gebruikersavatar
Admin
Site Admin
Berichten: 229
Lid geworden op: 10 feb 2012, 21:17
Locatie: Omgeving Nijmegen, Nederland.
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door Admin » 09 apr 2021, 04:04

Jullie zijn volledig vrij om hier te reageren. Mits het met onderling respect gebeurt. Ik heb liever dat het hier besproken/uitgesproken wordt dan elders op het forum.
Persona non grata

vincent1971
Berichten: 322
Lid geworden op: 25 feb 2016, 15:05
Locatie: Enschede
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door vincent1971 » 09 apr 2021, 08:28

Veel van wat geschreven staat herken ik.
Waar ik me aan stoor en niet meer op reageer zijn dingen als;

-iemand wordt lid stelt een vraag, wordt op gereageerd en vervolgens hoor je er niets meer van
-vragen van een beginner in de Trent van “ help mijn printer doet het niet” of “de print laat los van het bed” of “de nozzle raakt steeds verstopt, help”. Dan denk ik “te lui om even zelf te zoeken”. Maar goed is mijn mening, moest er even uit.

Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 3948
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door Rob52 » 09 apr 2021, 10:11

Inderdaad Vincent, dat zijn zeer herkenbare en irritante dingen. En ik ben het daar ook mee eens dat dat ook "niet kan".

Het hele betoog van de Admin is natuurlijk een open deur. Het betreft dan ook, zoals de titel al aangeeft, de omgangsvormen. Nu is alles ook betrekkelijk, want er zijn ook zaken die op een normale manier worden verwoord en waar de geadresseerde of de lezer dan onbegrijpelijk geïrriteerd op reageert. Dan is er eigenlijk meer sprake van miscommunicatie dan van verkeerde omgangsvorm.

Wat mij wel opvalt is dat er sommigen zijn die totaal niks gewend zijn en die verwachten dat iedereen met fluwelen handschoentjes wordt aangepakt. Ieder woord dat je schrijft moet op een goudschaaltje zijn afgewogen en omringd worden met emoticons om vooral maar niet de verkeerde indruk te wekken. Sorry hoor, maar een forum is net al de echte wereld en daar worden dingen soms gewoon bij de naam genoemd. En iedereen die zich hier aanmeldt doet dit vrijwillig en kan voordat hij/zij dat doet zich voor die tijd oneindig lang inlezen om te beslissen of men zich wel of niet kan vinden in de cultuur die binnen het forum leeft. Is dat niet zo, wordt dan ook geen lid. Word je wel lid, ga dan niet lopen klagen over dit soort dingen.

Wat betreft de nieuwe leden wil ik toch wel herhalen, want het is al vaker aan de orde geweest, dat er voor beginners en nieuwe leden, buiten de al geschreven forumrichtlijnen, ook een aantal (nog niet) geschreven regels bestaan. En dat zijn eigenlijk hele simpele en (naar mijn idee) niet onredelijke "eisen".

Zo vinden de meeste van de "harde kern" het toch wel fijn, maar ook bijna van zelfsprekend, dat het forum niet wordt gebruikt als een gratis helpdesk waar je snel even een vraag deponeert, je antwoord met de oplossing scoort en weer vertrekt. Maar er wordt ook verwacht dat je, ook als nieuweling, zelf wat onderneemt en dat ook laat blijken. Alleen een (onduidelijke) vraag stellen en dan maar op een antwoord wachten en zelfs de grondbeginselen van het 3D-printen niet even te hebben gegoogled wordt door de meesten niet echt gewaardeerd. Een forum is een interactief medium en dus verwachten de meesten van de "harde kern" ook wat inspanning en input van de nieuwkomer. En als ik de vraag van de beginner/nieuweling in 3 tellen heb gevonden met Google waarom heeft hij/zij dat dan zelf niet gevonden? Of waarom heeft hij/zij niet eerst even de zoekfunctie van het forum gebruikt voor een vraag die al tig keer is beantwoord? Daar wordt door menig nieuwkomer totaal geen rekening mee gehouden. En als daar dan op gewezen wordt is er ineens sprake van onvriendelijke bejegening ...... ??

En dan de functie(s) van de Admin en moderator. Uiteindelijk is de Admin degene die het forum bezit en de regels bepaalt, maar vanuit de gebruikers kunnen daar weleens andere verwachting voor bestaan. Dat je als Admin je weinig of helemaal niet (zichtbaar) op het forum vertoont of deelneemt is uiteraard een eigen keuze, al denk ik dat menigeen een grotere betrokkenheid wel op prijs zou stellen.

Verder is al meerdere malen de wens uitgesproken, zowel hier op het forum als in PB's (door mijzelf), dat de moderator meer bevoegdheden krijgt om meer normale moderator handelingen te kunnen verrichten dan nu het geval is. Ik vind het bijvoorbeeld raar dat een moderator op dit forum niet eens de mogelijkheid heeft om berichten in onderwerpen te splitsen en/of te verplaatsen. Of om een lid te verwijderen zoals bijvoorbeeld bij spammers het geval is (geweest). Ik heb de indruk dat de moderatorbevoegdheden wel heel erg beperkt zijn hier, wat de goede uitoefening van de functie dan ook in de weg staat.

Er zullen best nog meer dingen zijn, maar die zullen dan wel weer door anderen naar voren gebracht worden.

En even voor de goede orde. Mocht er reden zijn om mij op de één of andere manier op dingen aan te spreken dan heb ik daar geen probleem mee. Je kunt altijd een PB'tje sturen als iets je niet zint, ik sta altijd open voor een gesprek. Maak van je hart geen moordkuil maar maak het bespreekbaar. Voor mij staat voorop dat iedereen z'n eigen mening mag hebben, maar dat we elkaar wel blijven respecteren en vooral ook beleefd blijven.
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anycubic Kossel L P
* Two Trees Sapphire Plus

Citeer a.u.b. alleen als het echt nodig is en antwoord normaal met de knop PLAATS REACTIE.
Meer weten over citeren, quoten en antwoorden? Klik HIER.

Gebruikersavatar
wim62
Berichten: 1547
Lid geworden op: 20 nov 2017, 14:07
Locatie: De plaats waar ik op dit moment ben
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door wim62 » 09 apr 2021, 12:05

Zo Rob52 , dat lucht zeker wel op na z'n lap tekst ;)
Met vriendelijke groet Wim .


Anet A6 Tatara met bigtreetech skr v1.4
bigtreetech tmc2208 v3.0
bigtreetech tft 3.5 E3 v 3.0

Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 3948
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door Rob52 » 09 apr 2021, 12:06

Ik voel me weer helemaal Zen :)
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anycubic Kossel L P
* Two Trees Sapphire Plus

Citeer a.u.b. alleen als het echt nodig is en antwoord normaal met de knop PLAATS REACTIE.
Meer weten over citeren, quoten en antwoorden? Klik HIER.

Gebruikersavatar
hardy
Berichten: 1566
Lid geworden op: 27 jun 2017, 11:49
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door hardy » 09 apr 2021, 13:44

Ik vind het hier op het forum tot nu toe best wel goed gaan, en wanneer er toch iemand uit de bocht vliegt dan wordt er hij/zij er direct wel door iemand voor op z'n vingers getikt, alleen ben ik het er wel mee eens dat er toch wel vaak ergens een antwoord op wordt gegeven en vervolgens hoor je daar dan niets meer van, het forum is voor elkaar en met elkaar, dus deel je ervaringen/oplossingen hoe het wel/niet gelukt is, daar kunnen we allemaal van leren, en domme vragen bestaan nog steeds niet.
Laatst gewijzigd door hardy op 09 apr 2021, 14:37, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 3948
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door Rob52 » 09 apr 2021, 13:54

hardy schreef:
09 apr 2021, 13:44
Ik vind het hier op het forum tot nu toe best wel goed gaan
Helemaal mee eens. Als ik het op sommige andere fora zie hoe men elkaar daar soms voor rotte vis uit maakt en daar totaal niet door de moderator(s) of admin wordt ingegrepen, valt het hier reuze mee. Daarbij opgemerkt dat je je natuurlijk niet hoeft te spiegelen aan slechtere voorbeelden.
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anycubic Kossel L P
* Two Trees Sapphire Plus

Citeer a.u.b. alleen als het echt nodig is en antwoord normaal met de knop PLAATS REACTIE.
Meer weten over citeren, quoten en antwoorden? Klik HIER.

Gebruikersavatar
PrintEngineer
Berichten: 1357
Lid geworden op: 03 jan 2020, 13:32
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door PrintEngineer » 09 apr 2021, 13:58

Intussen ben ik nu een kleine anderhalf jaar op dit forum aangehaakt en zie natuurlijk ook dat er eenmalige bezoekers zijn. Die stellen hun vraag meteen in de eerste post zonder zich echt voor te stellen. Op die vraagstellers kan je dus beter niet reageren als je daar echt moeite mee hebt. Pas als je merkt dat het serieuzer is dan even snel een oplossing vinden, kan de pro met veel kennis zich in de discussie gaan mengen. Mijn voorstel zou dan ook zijn om een tweede voordeur te hebben waar de ervaren 3D artiesten achter communiceren. En die zou pas open moeten gaan vanaf bijvoorbeeld een jaar activiteiteit achter de eerst deur. Dan heb je beginner platform met de doorgroeimogelijkheid tot pro
Permanently working on the CTC A13 special
On the waiting list - Orcabot v0.43

Gebruikersavatar
Rob52
Berichten: 3948
Lid geworden op: 21 nov 2018, 12:35
Locatie: Gendringen
Contacteer:

Re: Omgangsnormen - Ja helaas, het is nodig om dit te posten

Bericht door Rob52 » 09 apr 2021, 14:37

Dat lijkt me vrij moeilijk realiseerbaar. Want hoe bepaal je wanneer iemand die nieuw is wat voor niveau heeft. Bij sommigen is dat overduidelijk, maar er zijn ook nieuwkomers met best een aardige rugzak aan kennis. En misschien niet meteen helemaal 3D-printer gerelateerd, maar wel voldoende in de vorm van andere disciplines zoals technische kennis/opleiding dat het snel is opgepakt. Je krijgt dan waarschijnlijk ook snel een stukje frustratie bij mensen die zich (terecht) achtergesteld voelen door deze selectiemethode.

Kortom, lijkt mij geen goed plan.
Groeten, Rob.

* Gemodificeerde Anycubic Kossel L P
* Two Trees Sapphire Plus

Citeer a.u.b. alleen als het echt nodig is en antwoord normaal met de knop PLAATS REACTIE.
Meer weten over citeren, quoten en antwoorden? Klik HIER.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast