Pagina 1 van 1

Bootloader

Geplaatst: 25 jun 2020, 19:29
door René
Ik ben op dit moment voor mijn E3pro een ABL aan het ontwerpen.
Uiteindelijk zal hiervoor de firmware aangepast moeten worden.
Als ik het goed heb moet de huidige firmware/mainbord voorzien worden van een bootloader.
Nu dan mijn vraag;
Als ik de hardware voorzie van de bootloader,
blijft de huidige firmware gewoon werken of moet ik meteen een nieuwe firmware branden?

Alvast bedankt, René

Re: Bootloader

Geplaatst: 25 jun 2020, 20:10
door Rob52
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Maar even logisch gedacht zou ik zeggen, aangezien het geheugen niet in partities is opgedeeld lijkt het me dat je bij het installeren van een bootloader de firmware ook opnieuw moet installeren.

Re: Bootloader

Geplaatst: 25 jun 2020, 21:02
door hardy
Rob52 schreef:
25 jun 2020, 20:10
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Maar even logisch gedacht zou ik zeggen, aangezien het geheugen niet in partities is opgedeeld lijkt het me dat je bij het installeren van een bootloader de firmware ook opnieuw moet installeren.
Klopt helemaal, de chip moet eerst helemaal gewist worden, en dan alleen de bootloader flashen, waarna dan via de bootloader de firmware geflasht kan worden.

Re: Bootloader

Geplaatst: 25 jun 2020, 21:03
door Big Fat Mama
Welke cpu zit er daarop? Overweeg ook om de vraag te lanceren op www.circuitsonline.net , daar is nogal wat ervaring aanwezig zowel met 3d-printers alsook met bootloaders en aanverwante pret.

Re: Bootloader

Geplaatst: 25 jun 2020, 21:33
door nwpvr
Een bootloader is een heel klein stukje software dat het mogelijk maakt om via de USBpoort firmware op je bordje te flashen. Verder doet het helemaal niets. Het is ook echt heel klein. Het kan ook zonder bootloader maar dan kan dit flashen niet via de USBaansluiting gebeuren, maar moet het via In Serial Programming. Je bespaard dan wel enkele bytes aan kostbare ruimte op kleine bordjes. En dat kan soms net genoeg zijn.

Dat doe je dan met een USB Asp zoals bijvoorbeeld: https://www.tinytronics.nl/shop/nl/comm ... -flatcable

Het programmeren via USB is natuurlijk een stuk gemakkelijker maar daarvoor moet dus wel een bootloader aanwezig zijn. Niet alle bordjes zijn hiermee voorzien en de enige manier om er achter te komen is simpelweg via USB nieuwe firmware te uploaden. Als dit mislukt door communicatiefouten is de kans heel groot dat de bootloader mist. Dan zul je alsnog de bootloader op het bordje moeten zetten en dat gaat enkel via eerder genoemde USBasp.

Zodra je de bootloader flasht zal ALLES van het bordje gewist worden en is NIET onomkeerbaar. Je MOET dan dus alsnog nieuwe firmware uploaden omdat je printer dus met enkel de bootloader niets kan.

Re: Bootloader

Geplaatst: 25 jun 2020, 21:49
door René
O.k bedankt voor de antwoorden.
Ben in het bezit van een USBasp en een Uno.
Voorbeeld wat ik tegen kwam op het web gaf niet aan dat na het plaatsen
van de bootloader de firmware verdwenen was.
Maar is me nu duidelijk.

René

Re: Bootloader

Geplaatst: 25 jun 2020, 23:24
door vincent1971
Ik zou voor de bootloader de uno gebruiken. Kwestie van de icsp pinnen een op een doorverbinden. Wel nadeel als je een pro hebt. Dan moet de onderkant eraf. Bij mij gingen die schroeven vrij gemakkelijk uit de bodemplaat op 1 na. Let wel op dat de processor relatief weinig geheugen heeft. Kwestie van juiste opties selecteren om het passend te krijgen. Heb zelf 200 bytes aan flash over. Misschien een optie om over te schakelen op een 32 bits board?